Ponykamp

Afgelopen 22 augustus was het zover: het jaarlijkse ponykamp van Stal De Boer. Wat dat precies inhoudt, dat leg ik uit in deze blog op mijn andere website Daphnes Wereld.

Professionele foto’s


Ik heb met mijn oudste ook al een paar keer ponykamp mogen meemaken, maar miste stiekem wel de professionele foto’s. Je weet wel: zoals je die ziet op de echte concoursen? Destijds fotografeerde ik nog niet zoals nu, alleen met mijn smartphone, dus maakte ik louter foto’s van mijn eigen kroost, zoals veel ouders dat doen. Maar de wens om het ooit anders te doen was er toen al.

Inmiddels ben ik wat verder in de fotografie en dus bood ik mijzelf dit jaar aan als fotograaf. Yup, vrijwillig! Waarom? Ten eerste voor de uitdaging, om te zien of ik klaar ben voor dit soort grote dingen. En ten tweede omdat ik vind dat alle kids een paar prachtige, professionele foto’s van zichzelf te paard verdienen. (Nou ja, semi-professioneel dan haha.) En ik hoopte daar deze ponykamp voor te kunnen zorgen.
Een beetje spannend vond ik het wel: dit is mijn eerste grote evenement en dan ook nog in de ruitersport. Geloof me: niets is moeilijker dan ruitersport! Het gaat erg snel en het is een ware uitdaging om ruiter én paard goed scherp te krijgen. Dit was dan ook pittige (maar wel super leuke) klus!

Voorbereidingen

De dag verliep eigenlijk best goed. Ik was goed voorbereid: had twee opgeladen batterijen in mijn batterijgrip zitten (goed voor 12 uren aaneengesloten shooten) en een extra kaartje gekocht van 256 Gb (goed voor 9304 RAW foto’s) naast het 64 Gb (goed voor 2356 RAW foto’s) kaartje dat altijd in mijn camera zit. Zou dat genoeg zijn? Haha, natuurlijk! Dikke vette overkill aan Gig’s, maar beter dat, dan opslag tekort! Me like to be prepared! 😉

Om 10.00 uur was de eerste amazone aan de beurt: mijn eigen dochter van (nét) 7 jaar. Amper zes lessen gehad en nu al haar eerste wedstrijd. Maar op haar had ik geoefend de afgelopen weken en haar fotograferen ging daarom prima. Ik kende het proefje en wist precies waar ik moest staan. Maar de proefjes daarna moest ik erg wennen en was zoekende naar de juiste positie. Daar kwam nog bij dat niet iedere dressuurproef gelijk is, dus voor de ene proef was stond ik aan de ene kant van de bak beter, voor een andere proef was de andere kant van de bak mooier.
Daarnaast worstelde ik met de belichting: het ene moment de kneiter velle zon erin, het andere moment zwaar bewolkt en zelfs donkere regen-luchten. Dus constant je foto’s controleren en waar nodig aanpassen. En aanpassen moest ik vaak! Maar naar mate de dag vorderde had ik steeds beter in de gaten waar ik de beste shots kon maken en ook ging het switchen in belichting me steeds makkelijker af.

Geen licht

Waar ik echter niet op voorbereid was, was dat de dag nogal uitliep. De springwedstrijd werd grotendeels in het donker gereden en een flitser is natuurlijk geen optie in de nabijheid van paarden. De bakverlichting stond wel aan, maar het was te weinig. Mijn ISO stond op maximaal en ik had de sluitertijd al zo laag dat je daar eigenlijk geen bewegende beelden mee kon vastleggen. Dit alles om maar meer licht in de camera te creëren. Dit zegt jullie waarschijnlijk weinig, maar waarhet op neerkomt is dat het simpelweg té donker was om fatsoenlijke foto’s te maken. Ik probeerde daarom mijn telefoon een keertje, maar die foto’s waren helemaal ruk! (Sorry) Dus toch maar stoïcijns blijven klikken in de hoop dat ik in de nabewerking nog iets kan doen.

Excuses

Nu zit ik in die nabewerking. Ik kwam met maarliefst 2400 ponykamp foto’s thuis die ik op mijn simpele Chromebookje met nihil opslagruimte moet gaan bewerken. En dat is nogal een gedoe kan ik je zeggen. Toen ik dit op mij nam, had ik de nasleep een tikkie onderschat geloof ik. Want het ontbreekt mij aan de juiste hardware. Iets dat je uren en uren werk scheelt, omdat je je ruim tweeduizend foto’s in een half uurtje op de pc hebt staan. In plaats daarvan was ik vier dagen bezig en nog staan alle foto’s er niet op! Ik kan alleen met kleine beetjes tegelijk uploaden en zelfs daar crasht mijn Chromebook regelmatig van. Pfffff, zó geen geduld voor! Ik wil die foto’s klaar hebben, de kids zitten erop te wachten verdorie!

Dus tja… Bij deze bied ik mijn excuses aan voor én de vertraging die dit oplevert én voor de waarschijnlijk belabberde springfoto’s in het donker. Ik zeg waarschijnlijk, omdat ik nog niet eens aan de springfoto’s ben toegekomen, behalve die hierboven dan. Zo zie je hoe belangrijk goed licht is… Dit is een van de ‘betere’ foto’s vrees ik en ik denk dat sommige van de kids helaas geen enkele springfoto zullen hebben… Daar baal ik stevig van! Want ik gun iedereen zo’n prachtige actiefoto. Maar ja, een camera heeft nou eenmaal licht nodig om goede, scherpe foto’s te maken en laat ik nou net dát stukje niet in de hand hebben gehad…
Dus die laatste foto’s laten nog even wat langer op zich wachten. Ik zal mijn uiterste best doen om de ze goed mogelijk na te bewerken en ze zo snel mogelijk in de gallerij te zetten. Ook heb ik nog foto’s van de bonte avond, die komen eveneens zo snel mogelijk online.

Ik geloof dat er straks in de herfstvakantie weer een springwedstrijd aankomt is het niet?
Overdag, da’s wel zo handig voor het licht haha. Dus als Covid-19 het toelaat, dan sta ik er weer, om deze keer wél van iedereen mooie actiefoto’s te maken. Dat is bij deze mijn belofte!

Crowdfund

Als laatste heb ik nog een verzoekje. Vrijwillig foto’s maken is leuk en ik doe het met liefde, maar liefde koopt geen goeie apparatuur om alles te kunnen verwerken. Ik heb nu gemerkt hoe belangrijk het is om de juiste hardware te hebben; dat scheelt zo enorm veel tijd!
Ponykamp is niet het enige wat ik vrijwillig doe namelijk. In de crowdfund staat uitgelegd wat ik nog meer aan charity doe en wil gaan doen en ik kan jullie hulp heel erg goed gebruiken. Ik zou daarom een vrijwillige bijdrage van iedereen die foto’s van ponykamp download zeer op prijs stellen. Of misschien ben je bereid iets te doneren omdat je het me gewoon gunt. Wat je wilt geven of wat je vind dat de foto’s waard zijn, laat ik aan jullie. Alles is welkom. Check hieronder de link van de crowdfund én van de foto’s van ponykamp. Veel plezier en alvast enorm bedankt!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s